A TEXT POST

IASP:s världskonferens i Tallinn

Mjärdevi Science Park är en av de äldsta och mest kända teknikparkerna i världen. Vi är också medlemmar i IASP (International Association of Science Parks) och därmed deltar vi i den världskonferens som hålls varje år. I år arrangerades konferensen för 49:e gången och värdstad var Tallinn i Estland.

Vi från Mjärdevi Science Park var väl representerade. Dels ingår vår VD Sten Gunnar Johansson i IASP:s expertnätverk och dels var han moderator för en pitch session om “Soft Landing and Internalization Services”. 

Emma Sköld Holmberg från Mjärdevi Science Parks skuggstyrelse 2011-12 deltog i en annan pitch session och berättade om hur skuggstyrelsen har arbetat.

Jag och Mary Spaeth från West of Scotland University presenterade ett paper som vi skrivit och som handlade om “Increasing social capital and social cohesion on science parks: Beyond the ordinary meeting place”. Det var första gången som ämnet social capital tagits upp på konferensen, så vi fick en del uppmärksamhet för detta, även om jag gissar att budskapet gick många av åhörarna förbi. 

Men det är inte något som oroar mig alls. Det är helt enkelt så när man pratar om något nytt. Det tar ett tag innan det “går in”.

Jag brukar förklara genom att hålla upp tre fingrar i luften och påpeka att man behöver få till sig ett budskap minst TRE gånger innan man förstår det. Första gången har man inget alls att referera till och därför  har man mycket svårt för att ta till sig innehållet. Andra gången har man åtminstone hört talas om det förut och då kanske man reflekterar en kort stund innan man glömmer bort igen. Först tredje gången har man någon form av referensram - och det är NU som man börjar förstå! 

Så nästa världskonferens - eller kanske näst-nästa, beroende på vad som händer däremellan - kan det hända att många av konferensdeltagarna börjar fundera på hur man inte bara bygger upp ekonomiskt kapital, utan dessutom förstår att det sociala kapitalet är det som utgör grunden för all form av mänsklig samverkan.

För det är ju aldrig så att ett företag plötsligt börjar samarbeta med ett annat företag. Det hela börjar alltid med att en människa träffar en annan människa. De upptäcker att de genom samarbete kan skapa ömsesidiga fördelar. Och samarbetet mellan företagen börjar etableras.

Våra tankar kring socialt kapital handlar om hur man som science park management på olika sätt kan hjälpa till att bygga upp ett stabilt socialt kapital, vilket är något mycket mer omfattande än att “bara nätverka”, även om vanligt nätverkande är en mycket viktig del i uppbyggnaden av socialt kapital.

(På bilen är det Estlands president som håller ett anförande vid världskonferensen. Bland annat är han otroligt stolt över att Skype kommer från Estland.)

A TEXT POST

Lite vemodigt

Idag hade vi avskedslunch för den skuggstyrelse som vi nu har haft i ett år. Det har varit åtta underbara tjejer och killar, och jag kommer verkligen att sakna dem. Som tur är kommer en av tjejerna att stanna kvar i styrelsen även nästa år, och två av tjejerna kommer att vara kvar, åtminstone under hösten, som adjungerade.

Resten av förra styrelsen kommer att sprida sig över världen, och jag längtar redan efter att kunna läsa Twitter, Facebook och bloggar om hur de kommer att ha det i sina nya, spännande vardagar!

Det här har varit första gången som vi haft en skuggstyrelsen, och det var lite osäkert från bägge håll i början. Vi funderade rätt mycket på hur mycket information de ville ha, hur mycket av deras tid som vi vågade ta in anspråk. De funderade i sin tur en hel del kring vad vi egentligen förväntade oss av dem, hur man skulle agera vid ett styrelsemöte till exempel. Hur “vilda” vågade de vara i sina förslag och funderingar?

Samtliga verkar vara mycket nöjda med det år som varit, och vi enades om att det verkligen har varit win-win, med stora fördelar för bägge parter. Förutom att man fått en riktig styrelseutbildning genom Styrelseakademien och möjlighet att skriva en extra rad i sitt CV, har man också genom mötena med den ordinarie styrelsen fått en hel del insikter i vad styrelsearbete innebär.

Även den ordinarie styrelsen och vi som är anställda på Mjärdevi Science Park har verkligen uppskattat skuggstyrelsens arbete. Från dessa tjejer och killar har vi inte bara fått värdefull input och bra förslag, utan de har också aktivt gått in och drivit olika typer av projekt för att öka kännedomen om Mjärdevi Science Park bland studenter. Exempel på detta är bland annat marknadsföring av Mjärdevistafetten ( som arrangeras den 6 september 2012), tävlingar med VD-luncher i pris och tillsättandet av studentambassadörer för Mjärdevi Science Park.

Skuggstyrelsen har haft sina styrelsemöten före den ordinarie styrelsens möten, med samma mötesagenda och med samma ordförande. Det innebär att deras beslut och tankar kunnat föras över till den ordinarie styrelsen, och det har inte varit ovanligt att deras tankar kunnat påverka den ordinarie styrelsen och därmed gett dem ett ännu bättre beslutsunderlag.

Den kommande skuggstyrelsen för 2012-2013 är i dagarna i stort sett utsedd, och i år kommer vi dessutom (på förslag av den förra skuggstyrelsen) att tillsätta studentambassadörer. Tanken är att styrelsen ska arbeta mer strategiskt och ambassadörerna mer operativt. Det ska bli mycket spännande att se hur det kommer att fungera, på vilket sätt vi allihop kommer att hitta våra olika sätt att samarbeta och vilka nya, roliga projekt vi därmed kommer att genomföra tillsammans!

A TEXT POST

Härligt studiebesök från Åbo

Dagen började med en energikick - 17 studenter från Åbo Handelshögskola som kom på studiebesök. Det blev en och en halv timme där jag presenterade hur vi arbetade med Mjärdevi Science Park och de företag som finns här. 

Det är både kul och intressant när de nickar instämmande och säger: “Så har de sagt på andra ställen vi varit på också, bland annat sade man så på Handelskammaren igår.”

I det här fallet handlade det om när jag pratade om den geografiska närheten. Hur viktigt det är för människor att verkligen träffa den man ska samarbeta med - det räcker inte med att umgås på Facebook eller via andra digitala medier. Det är i mötet mellan människor som affärerna sker. 

Och det är därför som företag har så stora fördelar med att finnas i en science park - man får lättare att skapa affärssamarbeten som därmed gör företagen mer lönsamma. Det handlar om att inte bara bygga upp ekonomiskt kapital, utan det sociala kapitalet är minst lika viktigt - och fördelen med socialt kapital är att det växer ju mer man använder det!

Här är förresten presentationen som jag visade för Åbo-studenterna.

A TEXT POST

En galen vetenskapsman

Vid februari månads Mjärdevi Sopplunch var talaren en galen vetenskapsman. Eller galen och galen - jag tyckte inte att Martin Magnusson, som är VD på LEAD-företaget Boldai, verkade särskilt galen. Snarare levererade han ett så intressant lunchföredrag att risken är stor att samtliga deltagare gick rakt “hem” för att ladda ner hans kostnadsfria demoprogram och göra egna dataspel.  

För det är just det som Boldai har tagit fram. Ett verktyg för att programmera utan att behöva programmera. Martin har arbetat i sju år som forskare inom Artificiell Intelligens på Linköpings universitet. Han funderade på hur artificiell intelligens skulle utformas för att kunna fungera perfekt så att datorn inte är “dum” utan funderar som en självständigt tänkande medarbetare.

- De verktyg som vi tar från på Boldai är ett steg på den vägen.

Martin jämförde med hur det gick till att ta fram webbsidor på 1990-talet. Då behövdes människor som kunde knacka html-kod för att göra ens den enklaste webbsidan. Numera, kan “vem-som-helst” skapa hemsidor och bloggar med hjälp av enkla verktyg. Det räcker att man vet vad man vill skriva och vilka bilder man vill visa.

- Nu är det Web 2.0. 

Han drog paralleller till spelutvecklingen. Förr behövde man ganska djupa programmeringskunskaper för att skapa spel, men med Boldais verktyg blir det “Spel 2.0” där man använder drag-n-drop-teknik för att bygga de olika funktioner som finns i spelet.

Hur det går till? Ja, publiken satt andlös när Martin gjorde live-demonstration och visade hur lekande lätt det var. Jag är rädd att detta kommer att inverka menligt på arbetsmoralen eftersom jag gissar att många av åhörarna gick hem för att genast ladda hem programmet för att bygga egna dataspel.

Blev du nyfiken på vad Martin visade? Gå till Boldais hemsida så kan du se själv!

Mjärdevi Sopplunch arrangeras alltid sista torsdagen i varje månad under “Ärtsoppesäsongen”. Talaren kommer alltid från något företag i Mjärdevi Science Park. Nästa gång, torsdagen den 29 mars, kommer talaren från Scandiavian Biogas. Läs mer och anmäl dig här. 

A TEXT POST

En helt ny stadsdel

I höstas blev det klart att det ska byggas en helt ny stadsdel i Linköping, alldeles intill Mjärdevi Science Park och Linköpings universitet. Som kommunens projektledare Jonas Sjölin sade: “På 1970-talet fick staden ett universitet - nu ska universitetet få en stad!”

LinköpingsBo 2016 är än så länge på idéstadiet. Och i den kreativa fasen, när fortfarande allt (och lite till) är möjligt, bjöd vi från Mjärdevi Science Park in Jan Annerstedt som är professor vid Copenhagen Business School för att få inspiration. Under några korta timmar i förmiddags talade han inför kommunfolk, fastighetsägare och anställda vid de kommunala bolagen NuLink och Mjärdevi Science Park AB.

Jan verkar ha oändliga sjöar med erfarenhet att ösa ur och gav massor med exempel från spännande stadsbyggnadsprojekt runt om i världen. Han talade mycket om att skapa en spänning mellan visioner och idéer och att samtidigt använda de resurser som redan finns i området. Exempelvis fick vi se exempel från Barcelona och EsadeCreapolis.

Jan underströk att just nu håller vi verkligen på och tänjer på visionerna är i Linköping, Linköpings universitet och Mjärevi Science Park.

- Vad är det för värden vi vill få ut av det här? Vad är det för risker? Hur får man konceptet att bli värdeskapande för alla intressenter?

Jan pratade mycket om att skapa kreativa platser, platser där man kan frigöra sig från den dagliga rutinen.

- Mikromiljön är oerhört viktig för att folk ska tänka stort och tänka strategiskt.

Jan Annerstedt tillhör vad jag kallar inspiratoriska personer. Att lyssna till honom är samma sak som att uppmanas till att tänka kreativt och nytt. Jag hoppas att alla de andra vid seminariet kände samma sak. Det ska bli oerhört, oerhört spännande att få se vad LinköpingsBo2016 kan utvecklas till!

A TEXT POST

Massor med aktiviteter 2012

Det känns nästan tjatigt att skriva det. Men det är så mycket som händer hela tiden. Och så många spännande saker som kommer att hända lite längre fram i tiden. 

Ett otroligt spännande projekt är LinköpingsBo2016, där en helt ny stadsdel ska växa upp i anslutning till Linköpings universitet och Mjärdevi Science Park. Det ska bli helt fantastiskt roligt att vara med och se hur det hela utvecklas. För jag är helt säker på att det inte bara kommer att byggas en hel del nya hus - det kommer också att leda till utveckling inom både universitetet och Mjärdevi. Fast på vilket sätt vet jag inte än.

Närmare i tiden ligger Linköpings universitets Alumninträff 2012. Den 24 mars arrangeras den i Mjärdevi Science Park och då naturligtvis med Mjärdevi Science Park som tema. Om du är LiU-Alumn ska du naturligtvis komma den dagen. Om du känner någon som är LiU-Alumn ska du naturligtvis tipsa om den dagen! Det är kostnadsfritt att gå med i Alumninätverket och lika kostnadsfritt att delta i Alumniträffen!

Vi håller också på och smider planer inför flera andra olika aktiviteter under våren - soppluncher, studentaktiviteter, nätverksträffar, Mjärdevi Magasin, vår årliga golftävling och inte minst Mjärdeviminglet. 

Framåt hösten blir det Mjärdevistafetten där vi i år tänker slå STORT deltagarrekord eftersom vi för första gången aktivt ska gå ut med inbjudningar även utanför parken. Bland annat ska vi bjuda in studenterna att delta. Ska bli riktigt, roligt och spännande!

Och så kommer det att hända en hel del andra intressanta saker i parken också. Men de är på så tidiga planeringsstadier att jag inte törs berätta något om dem än. Men det kommer, jag lovar!

A TEXT POST

Mjärdevistafetten

Kallaste dagen hittills i år. Och här sitter jag och drömmer om september…

Ja, det är inte så att jag är ute efter att hoppa över hela den ljuvliga våren och sommaren. Utan det handlar om Mjärdevi-stafetten, Linköpings största stafettlopp. 

Förra året var första gången vi körde med chiptidtagning och det gick smidigt, Så supersmidigt att vi i år vågar oss på att bredda marknadsföringen betydligt. Jag har just suttit och skrivit ett underlag om hur Mjärdevistafetten brukar fungera som jag skickat till ett par tjejer i vår skuggstyrelse. Skuggstyrelsen består nämligen av studenter från olika utbildningsprogram vid Linköpings universitet och tjejerna ska fundera över hur vi ska göra för att locka studenter till att komma och springa den 6 september. 

I samband med detta tittade jag naturligtvis på de härliga bilder som finns på Mjärdevis sida på Facebook. Och ja - det är ett så härligt, spännande och glädjefyllt event att jag faktiskt längtar dit redan nu!

A TEXT POST

Möte med UCS

Den sista torsdagen i månaden under “ärtsoppesäsongen” är det alltid Mjärdevi Sopplunch på Collegium. Talare är något Mjärdeviföretag och idag var det Jesper Bergström från UCS som berättade om Industriell IT.

Ett torrt ämne, man kan tro på förhand. Men Jesper lyckades göra det både intressant och lärorikt. UCS arbetar nämligen med hårdvaran, själva datorerna, och bygger system från grunder eller utifrån befintliga system. Det beror på vad kunden har för behov. Man levererar industriella lösningar till flera av Sveriges ledande företag och organisationer som exempelvis Ericsson, Saab och Försvarsmakten och Jseper visade bilder på datorer i alla möjliga tuffa miljöer; i bilar, i rymden, i stridsbåtar, vägskyltar, idrottsreklam och på melodifestivalen. Men del allra tuffaste användningen verkade vara som pedagogiskt verktyg i förskolan. 

- Då räcker det inte med att utrustningen är vattentät, den ska vara vandalsäker också, sade Jesper med glimten i ögat. 

Läs gärna mer på UCS hemsida.

A TEXT POST

Place Management och Twin Parks

Måndag - tisdag den här veckan ägnades åt en kurs/konferens i “Executive Training in Place Management”. Mycket intressant och givande. Vad är det som gör vissa platser mer attraktiva för företag och personer än andra? För att uppnå detta måste man göra platsen bättre? Hur gör man det?

Det var två mycket tuffa dagar, fyllda av mycket intressanta diskussioner. Den här kursen arrangerades av SiSP (Swedish incubators and Science Parks) och därför var de flesta andra deltagarna från andra Science Parks i Sverige.

Det gjorde att det blev mycket intressanta diskussioner, med mycket givande och tagande och med många aha-upplevelser. Med mig hem har jag en hel del att tänka på, inte minst kring vad och hur av detta koncept som kan användas i mitt dagliga arbete med att bidra till Linköpings och Mjärdevi Science Parks utveckling.

Det som jag kan konstatera är att vi redan har ett stort antal av de faktorer som bidrar till att en plats blir intressant. Nu återstår “bara” att använda dem på rätt sätt.

Onsdagen och torsdagen ägnades åt en konferens inom Twin Parks. Twin Parks är ett samarbete mellan Norrköping Science Park och Mjärdevi Science Park. Både VD:n för Norrköping Science Park Åke Rolf och VD:n för Mjärdevi Science Park, Sten Gunnar Johansson, hade också deltagit i kursen i Place Management, vilket gjorde att våra regionala diskussioner fick lite extra krydda och inspiration.

Våra två halvdagar fylldes med initierade diskussioner med mycket energi, glädje och stolthet. Vi diskuterade en hel del kring hur vi kan använda de resurser som vi har på allra bästa sätt för att uppnå bästa möjliga resultat, både kvantitativt och kvalitativt. Utmaningen ligger ju inte i att göra mer av det som vi redan gör eller att utveckla verksamheten för att nå nya mål! 

A TEXT POST

Fokus på studenter

I Mjärdevi Science Park AB har vi något som är mycket ovanligt och mycket spännande: Vi har en skuggstyrelse till vår ordinarie styrelse. Denna skuggstyrelse består av studenter från olika utbildningsprogram vid Linköpings universitet.

I går kväll hade vi fokusdiskussioner där skuggstyrelsen tog fram olika förslag till hur Mjärdevi Science Park kan utveckla förhållandet och samarbetet med studenterna. Det är ju tyvärr så att många studenter vid Linköpings universitet gör hela sin studietid utan att veta om vilka fantastiska möjligheter som finns på så nära håll som andra sidan Universitetsvägen.

 

Det hela började med att deltagarna skrev ner sina idéer kort på post-it-lappar. Därefter hjälptes man åt med att sortera in idéerna och uppslagen i olika kategorier.

Kategorierna fördelades på olika smågrupper som ägnade ungefär en halvtimme till att utveckla föreslagen närmare.

Därefter träffades man i helgrupp igen och gick igenom de olika smågruppernas förslag och resultat. 

Det blev en härlig palett med både små och stora idéer av allehanda kreativa slag. Slående var hur man lätt kunde hitta beröringspunkter och nya möjligheter utifrån de olika förslagen och därmed skapa synergieffekter.

Samtliga förslag kommer att sammanställas i ett dokument som ska presenteras när skuggstyrelsen deltar vid nästa ordinarie styrelsemöte i Mjärdevi Science Park AB. Dessutom valde skuggstyrelsen ut tre förslag som ska utarbetas ännu lite tydligare inför presentationen för styrelsen. Jag ska inte avslöja i förväg vad det rör sig om, men ett förslag rör en kul tävling/aktivitet som skapar intresse och uppmärksamhet, ett förslag handlar om ett mer långsiktigt varumärkesbyggande arbete och ett förslag handlar om marknadsföring av ett event i höst.

Som kommunikationsansvarig i Mjärdevi Science Park tycker jag att gårdagskvällen var en riktig höjdare! De här tjejerna och killarna i vår skuggstyrelse är fantastiska - de idéer som de levererar är nämligen inte bara spännande och intressanta. De är nämligen fullt genomförbara också…

Det ska bli riktigt, riktigt roligt att se hur det här kommer att utveckla sig!