A TEXT POST

En helt ny stadsdel

I höstas blev det klart att det ska byggas en helt ny stadsdel i Linköping, alldeles intill Mjärdevi Science Park och Linköpings universitet. Som kommunens projektledare Jonas Sjölin sade: “På 1970-talet fick staden ett universitet - nu ska universitetet få en stad!”

LinköpingsBo 2016 är än så länge på idéstadiet. Och i den kreativa fasen, när fortfarande allt (och lite till) är möjligt, bjöd vi från Mjärdevi Science Park in Jan Annerstedt som är professor vid Copenhagen Business School för att få inspiration. Under några korta timmar i förmiddags talade han inför kommunfolk, fastighetsägare och anställda vid de kommunala bolagen NuLink och Mjärdevi Science Park AB.

Jan verkar ha oändliga sjöar med erfarenhet att ösa ur och gav massor med exempel från spännande stadsbyggnadsprojekt runt om i världen. Han talade mycket om att skapa en spänning mellan visioner och idéer och att samtidigt använda de resurser som redan finns i området. Exempelvis fick vi se exempel från Barcelona och EsadeCreapolis.

Jan underströk att just nu håller vi verkligen på och tänjer på visionerna är i Linköping, Linköpings universitet och Mjärevi Science Park.

- Vad är det för värden vi vill få ut av det här? Vad är det för risker? Hur får man konceptet att bli värdeskapande för alla intressenter?

Jan pratade mycket om att skapa kreativa platser, platser där man kan frigöra sig från den dagliga rutinen.

- Mikromiljön är oerhört viktig för att folk ska tänka stort och tänka strategiskt.

Jan Annerstedt tillhör vad jag kallar inspiratoriska personer. Att lyssna till honom är samma sak som att uppmanas till att tänka kreativt och nytt. Jag hoppas att alla de andra vid seminariet kände samma sak. Det ska bli oerhört, oerhört spännande att få se vad LinköpingsBo2016 kan utvecklas till!