A TEXT POST

Planeringen funkar inte

Igår skrev jag om vikten av att planera. Och jag försöker, som så många andra, att planera min dag så gott det går. Och som så många andra upptäcker jag ganska snart att planeringen inte håller. 

Samtidigt är det just det som är tjusningen med jobbet. Jag tycker om när det är lite spännande på jobbet, lite oförutsägbart. Det är det som är essensen i kommunikatörsjobbet - att frivilligt utsätta sig för ett lite mer intensivt informationsflöde än vad de flesta andra pallar med. Och ur detta informationsflöde blixtsnabbt välja vilka bollar man vill springa på, det vill säga vilken information som man ska hantera och på vilket sätt den ska hanteras. Ibland handlar det om att sätta fart på informationen så att fler får reda på det och pratet kommer igång. Andra gånger handlar det om att få stopp på ett inte önskat flöde, att vrida diskussionerna så att de baserar sig på fakta och sanning och inte felaktiga uppgifter och lösryckta påståenden. 

Idag hade jag exempelvis tänkt mig att använda förmiddagen till att utveckla Mjärdevi Science Parks kommunikationsstrategi. Så får jag ett underbart mail där Ulf Söderström från Mjärdeviföretaget FORAN Remote Sensing berättar att den laserscanningsteknik som de använder sig av har fått Marcus Wallenberg Prize och att de tillsammans med den svenska kungen ska gå på galan den 1 oktober. 

Ja, vad gör man? Jo, skapar små informationsbollar av det här som sedan får fart genom att studsa i bloggvärlden, hemsidor, Twitter, Facebook, MyNewsdesk och allt vad det heter… 

Klicka här för att läsa mer om hur FORAN använder den prisade tekniken.

A TEXT POST

Lunchevent med LinTek

Onsdagen den 3 november var det dags för Mjärdevis lunchevent tillsammans med LinTek (Studentkåren på Tekniska Högskolan vid Linköpings universitet). Förutom en kort presentation av Mjärdevi Science Park berättade Ulf Söderman från FORAN Remote Sensing om vad laserscannade data kan användas till.

När han kom in på de olika fascinerande tillämpningarna märktes det tydligt att åhörarna tyckte att det verkade spännande. Att kunna leta efter fornlämningar, att kunna göra tredimensionella animationer, att kunna beräkna hur mycket virke det finns i en viss del av skogen, att till och med kunna kartlägga vilka sorters träd det handlar om, att kunna göra perfekta kartor, både tvådimensionella och tredimensionella, att kunna hitta föremål som “gömts” i vegetationen, att kunna…

… ja - det är bara fantasin som sätter gränserna!