A TEXT POST

En galen vetenskapsman

Vid februari månads Mjärdevi Sopplunch var talaren en galen vetenskapsman. Eller galen och galen - jag tyckte inte att Martin Magnusson, som är VD på LEAD-företaget Boldai, verkade särskilt galen. Snarare levererade han ett så intressant lunchföredrag att risken är stor att samtliga deltagare gick rakt “hem” för att ladda ner hans kostnadsfria demoprogram och göra egna dataspel.  

För det är just det som Boldai har tagit fram. Ett verktyg för att programmera utan att behöva programmera. Martin har arbetat i sju år som forskare inom Artificiell Intelligens på Linköpings universitet. Han funderade på hur artificiell intelligens skulle utformas för att kunna fungera perfekt så att datorn inte är “dum” utan funderar som en självständigt tänkande medarbetare.

- De verktyg som vi tar från på Boldai är ett steg på den vägen.

Martin jämförde med hur det gick till att ta fram webbsidor på 1990-talet. Då behövdes människor som kunde knacka html-kod för att göra ens den enklaste webbsidan. Numera, kan “vem-som-helst” skapa hemsidor och bloggar med hjälp av enkla verktyg. Det räcker att man vet vad man vill skriva och vilka bilder man vill visa.

- Nu är det Web 2.0. 

Han drog paralleller till spelutvecklingen. Förr behövde man ganska djupa programmeringskunskaper för att skapa spel, men med Boldais verktyg blir det “Spel 2.0” där man använder drag-n-drop-teknik för att bygga de olika funktioner som finns i spelet.

Hur det går till? Ja, publiken satt andlös när Martin gjorde live-demonstration och visade hur lekande lätt det var. Jag är rädd att detta kommer att inverka menligt på arbetsmoralen eftersom jag gissar att många av åhörarna gick hem för att genast ladda hem programmet för att bygga egna dataspel.

Blev du nyfiken på vad Martin visade? Gå till Boldais hemsida så kan du se själv!

Mjärdevi Sopplunch arrangeras alltid sista torsdagen i varje månad under “Ärtsoppesäsongen”. Talaren kommer alltid från något företag i Mjärdevi Science Park. Nästa gång, torsdagen den 29 mars, kommer talaren från Scandiavian Biogas. Läs mer och anmäl dig här.